zdrowie, choroby, leczenie, domowe sposoby


Polityka prywatności

Kontakt

 oczyszczanie organizmu z toksyn




Blog > Komentarze do wpisu

Grzybek tybetański

GRZYBEK TYBETAŃSKI

 

W wyglądzie przypomina bardziej kalafior lub posklejany ryż niż grzybka, ze względu na biały kolor i budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem. Przyrządzony z niego napój w smaku przypomina kefir.

Jednak nie jego walory smakowe są najważniejsze. Stał się tak niezwykle popularny gdyż posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, antynowotworowe i przeciwzapalne a dodatkowo poprawia odporność i gwarantuje długowieczność.

Wpływ grzybka tybetańskiego na zdrowie: 

 

  • reguluje i poprawia przemianę materii
  • leczy choroby układu pokarmowego, m.in. dolegliwości trawienne, wrzody żołądka i dwunastnicy
  • reguluje ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi
  • redukuje „zły cholesterol”
  •  zapobiega chorobom serca
  •  jest probiotykiem
  • leczy stany zapalne
  • hamuje wzrost komórek nowotworowych
  • wytwarza interferon o działaniu antywirusowy
  • leczy choroby narządów wewnętrznych: wątroby, trzustki, śledziony, nerek, pęcherza moczowego
  • rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym
  • hamuje proces starzenia, łagodzi skutki stresu i zmęczenia
  •  łagodzi ból i oparzenia słoneczne
  • pomaga walczyć z bezsennością
  • poprawia libido
  • jest źródłem wielu witamin

Dzięki temu wszechstronnemu zastosowaniu w naturalnej medycynie grzybek zyskał sobie już mnóstwo wielbicieli, stosowany jest także w kuracjach kosmetycznych. Przy tym polecany jest dla dzieci. Kuracja tybetańska jest bardzo prosta: przyrządzony z niego kefir należy pić przez 20 dni, następnie zrobić 10 dni przerwy i ponownie wrócić do kuracji. Proces leczenia można powtarzać wielokrotnie.

 


HODOWANIE

Grzybka (wielkości śliwki czy orzecha włoskiego) należy zalać szklanką mleka i trzymać w słoiku bez przykrycia, należy jedynie przykryć go gazą. Po 24 godzinach należy wymieszać roztwór i odcedzić grzybka przez sitko. Grzybka trzeba przepłukać zimną wodą a następnie wstawić znów do świeżego mleka. Jeżeli po kilku dniach napój stanie się bardziej kwaśny należy zalać go większą ilością mleka. Należy pamiętać o tym, że grzybek rozmnaża się i w ciągu 2-3 tygodni powiększa się dwukrotnie a tym samym potrzebuje więcej miejsca.

Należy codziennie zalewać go świeżym mlekiem (może być nawet mleko UHT choć lepiej zwykłe, a w wersji wegańskiej sprawdzi się również mleko sojowe). Proces fermentacji trwa 12-24 godzin. Nawet jeśli nie spożywamy grzybka, nadal musimy ponawiać te czynności, gdyż bez tego grzybek straci swoje właściwości, zmieni kolor a w konsekwencji obumrze. Należy hodować go w temperaturze pokojowej ok. 18-24 stopni C. NIE WOLNO STOSOWAĆ ŻADNYCH METALOWYCH SITEK, ŁYŻECZEK.

W razie gdyby opieka nad grzybkiem była niemożliwa przez jakiś czas można go zamrozić. Po rozmrożeniu codziennie zalewamy świeżym mlekiem jak przy normalnej hodowli. Nawet jak przez pierwsze dni mleko nie będzie się kwasiło, to trzeba je zlewać i zalewać świeżym. Po paru dniach wszystko wróci do normy – grzybek zacznie znowu tworzyć „kefir”

Kefir można podawać samodzielnie, zmiksowany z owocami lub z ziarnami zbóż.



wtorek, 14 maja 2013, natradzik

Komentarze
Gość: , ip-91.189.221.110.skyware.pl
2014/02/12 23:08:45
Jest to wspaniała rzecz którą warto stosować na wszelkie choroby przewodu pokarmowego