zdrowie, choroby, leczenie, domowe sposoby


Polityka prywatności

Kontakt





RSS
sobota, 04 października 2014

Przedstawię dziś kilka faktów dotyczących działania witaminy D.

1. Wytwarza się w organizmie w odpowiedzi na działanie promieni słonecznych. Żeby utrzymać poziom witaminy D naukowcy stwierdzili, że każdego dnia należy przebywać "na słońcu" min. 20 minut pomiędzy godziną 10.00 a 14.00.

2. Noszenie nakrycia głowy lub okularów słonecznych (lub bycie ciemnoskórym) wpływa znacząca na produkcję witaminy D w organizmie.

3. Niski poziom witaminy D jest związany z większą masą tłuszczową. Jedno z nowych badań naukowych wykazało, że kobiety z nadwagą dostarczające dodatkową "porcję" witaminy D w ciągu 12 tygodniu straciły do 2,7kg tłuszczu w przeciwieństwie do grupy, która brała placebo - u nich nie nastąpiła żadna zmiana. Obie grupy nie zmieniły diety.
Drugim badaniu zostały poddane osoby w różnym wieku i różnej płci. Wykazane zostało, że osoby z niższą ilością witaminy D miały więcej tłuszczu (na całym ciele oraz trzewnego). Spośród 237 dzieci większość miała niedobór witaminy D - której to fakt znacząco wpłynął na spory tłuszcz brzuszny (trzewny).

4. Ponieważ niska zawartość witaminy D prowadzi do magazynowania tłuszczu to "produkty inicjowane przez kaskady metaboliczne i zapalne". Wyjaśnia to, że ta kaskada tłuszczu zwiększa stawki przechowywania oraz pogarsza stan zapalny w organizmie. Zbyt mała ilość witaminy D zmniejsza również funkcję komórek trzustki i wpływa na wrażliwość na insulinę, ponieważ istnieją receptory witaminy D na komórki insuliny. Dlatego, oprócz zwiększania ilości tłuszczu - niski poziom witaminy D powoduje ryzyko dla ciągłego przyrostu tłuszczu oraz przyczynić się może do powstania cukrzycy.

5. Stan zapalny związany z witaminą D upośledza funkcjonowanie mięśni i prowadzi do akumulacji tłuszczu w mięśniach. Na przykład, badania kolegialności kobiet w Kalifornii, że witamina D była odwrotnie skorelowana z ilością tłuszczu w mięśniach. Naukowcy byli zaniepokojeni wynikami (które wykazywały niedobór witaminy D), ponieważ ludność była młoda i wysportowana oraz mieszkała w słonecznym klimacie. Mechanizm organizmu jest odpowiedzialny za to, że witamina D jak białko pośredniczy w procesie syntezy i wykorzystuje energię. Prowadzi to do rozwoju mięśni i siły lub niestety zbyt dużej ilości tłuszczu w mięśniach.

6. Zbyt mała ilość witaminy D zwiększa ryzyko urazów oraz chorób. Należy dbać o dostarczaną ilość, ponieważ wit. D wzmacnia układ odpornościowy.

7. Poziom witaminy D jest związany z siłą mięśni. W zasadzie nie stwierdzono, że zwiększenie witaminy D powoduje rozrost i wytrzymałość włókien typu II w mięśniach, jednakże zostały przeprowadzone badania, które wykazały, że osoby dorosłe z nadwagą, które zaczęły brać dodatkowo witaminę D jako uzupełnienie diety oraz treningu siłowego znacznie zwiększyły siłę niż osoby, które nie brały witaminy D wcale.

8. U mężczyzn niedobór jest związaną z niską ilością testosteronu, badania wykazują, że osoby o o prawidłowej ilości witaminy D (powyżej 30ng/ml) mieli wyższy poziom testosteronu, większy procent masy mięśniowej i ogólnie lepszy stan zdrowia.

9. U kobiet witamina D ma wpływ na równowagę hormonalną oraz na hormony płciowe.
Niedostateczna ilość witaminy D lub jej brak może prowadzić do zwiększenia tkanki tłuszczowej. Ponadto, kobiety które mają odpowiednią ilość witaminy D rodzą szczuplejsze potomstwo. Badania sugerują, że witamina D wpływa na genetyczne szlaki sygnalizacyjne związane metabolizmem z rozwijającym się płodem. Niska zawartość witaminy D jest również związana z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej oraz u dzieci we wczesnych latach dzieciństwa. Ponadto kobiety w ciąży i karmiące nie produkują witaminy D i dlatego powinny brać większą dawkę.

Tagi: witaminy
11:21, natradzik
Link Komentarze (1) »
środa, 20 sierpnia 2014

Jak zwalczać cholesterol dietą? Skleroza nie boli i dopada nawet młodych ludzi. Coraz trudniej jest Ci cokolwiek zapamiętać.
Miotasz się, starając przypomnieć sobie daty urodzin rodziców. Kiedy musisz już zaglądać do własnego dowodu, żeby przypomnieć sobie jak się nazywasz - jest naprawdę źle.

Cholesterol odkłada się w organizmie w postaci złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Powoduje tym samym zwężenie ich światła, co prowadzi do niewydolności pracy serca i w efekcie - zawału.

Jak walczyć z cholesterolem dietą? Oto 13 rad antycholesterolowych.

1. Jedz siemię lniane, czosnek, jabłka i inne owoce oraz warzywa bogate w błonnik. Nie zaszkodzi też preparat zawierający lecytynę, który znajdziesz w każdej aptece.

2. Jadaj mniej tłuszczów nasyconych, takich jak: masło, słonina.

3. Do pieczywa stosuj tylko 3-4 dag masła dziennie lub przerzuć się na margarynę.

4. Unikaj tłustych mięs, serów, ciasta, sosów, zup zaprawianych tłuszczem.

5. Jadaj oleje roślinne, najlepiej słonecznikowy, sojowy, pieczywo razowe, pszenne i żytnie, które zawiera 4 razy więcej witaminy E niż pieczywo białe, a ponadto ma żelazo i wszelkie makro- i mikroelementy, witaminy i błonnik.

6. Pij kefir, jogurt, 2 szklanki dziennie. Są one dobrym źródłem wapnia. Mają wszystko, prócz żelaza i witaminy C.

7. Zajadaj się warzywami i nasionami - do 1 kg dziennie. Im większe ich
urozmaicenie, tym lepiej. Możesz sobie pozwolić na niewielki dodatek oleju, szczególnie do tych warzyw, które są źródłem karotenów, a więc witaminy A lub kiełków zasobnych w witaminę E. Witaminy te rozpuszczają się w tłuszczach i bez nich nie będą przyswajane.

8. Skrobię i białko jadaj osobno. W przeciwnym wypadku pokarm zalega zbyt długo w żołądku i nie jest strawiony.

9. Jadaj jedną jarzynę ugotowaną, a inne na surowo.

10. Jadaj wszystko świeże lub z zamrażarki. Szczególnie oleje powinny być świeże. W lodówce trzymaj je na najniższej półce. Wystawione na działanie światła jełczeją, a witamina A rozkłada się. Są kaloryczne, ale obniżają poziom cholesterolu we krwi. Trzeba uważać, aby w trakcie podgrzewania się nie przypaliły - olej zawiera trującą akroleinę, która bywa rakotwórcza (wytwarza ją każdy spalony tłuszcz).

11. Nadmiar cholesterolu, np. powyżej 200 mg (norma 140 mg) na 100 ml krwi jest już zagrożeniem dla zdrowia, a powyżej 250 mg oznacza poważne zagrożenie.

12. Ludzkość zna czosnek od ponad 5000 lat. Wiadomo, że odkaża on i dezynfekuje organizm oraz obniża poziom cholesterolu. Przywróć go do łask. Do zapachu można się przyzwyczaić.

13. Nie pal papierosów, a jeżeli masz za słabą wolę, żeby rzucić - przynajmniej ogranicz palenie. 

Oto podstawowa dieta na cholesterol. Warto spróbować zastosować się choćby do kilku wymienionych tu punktów, aby ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby spowodowane wysokim poziomem cholesterolu.

UWAGA! Wpis opracowany na podstawie artykułu sprzed lat kilkunastu. Stan wiedzy specjalistów na temat cholesterolu uległ zmianom. Przeczytaj komentarze poniżej, gdzie jest to sprostowane.

sobota, 05 lipca 2014

Cytryna i soda oczyszczona lepsze niż chemioterapia? Mieszanka: cytryna + soda oczyszczona przynosi 10000 razy lepsze skutki niż chemoterapia! Dlaczego nikt o tym nie informuje ogółu?

Dlatego, że istnieją organizacje, których interesem nie jest to, by społeczeństwo wiedziało o cudownych właściwościach cytryny. Mnóstwo ludzi umiera, gdy takie informacje trzyma się w tajemnicy, bo mogłyby zagrozić interesom wielkich korporacji.

Cytryna ma silne właściwości antynowotworowe, bo jest źródłem witaminy C. Jest także niezwykle skuteczna w przypadku leczenia guzów i torbieli. Owoc ten jest w stanie wyleczyć z raka. Gdy dodasz sodę oczyszczoną będzie jeszcze lepiej, bo znormalizuje to pH organizmu. Cytryna to skuteczny środek antybakteryjny o szerokim spektrum działania przeciwko infekcjom grzybiczym i bakteryjnym. Jest skuteczna przeciwko pasożytom wewnętrznym i robakom, reguluje ciśnienie krwi i jest silnym środkiem antydepresyjnym.

Źródłem tej informacji jest interes: pochodzi od jednego z największych producentów leków, który mówi, że po 20 testach laboratoryjnych prowadzonych od 1970 do chwili obecnej udowodniono, że:

Cytryna niszczy komórki rakotwórcze 12 rodzajów nowotworów. Cytryna zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek rakotwórczych i ma 10000 razy silniejsze działanie niż leki takie jak adriamycyna, chemioterapia i produkty narkotyczne.

I co jest jeszcze bardziej interesujące – ten rodzaj leczenia ekstraktem z cytryny i sody oczyszczonej niszczy jedynie komórki rakotwórcze i nie wpływa na zdrowe. Pacjent powinien pić dwie łyżeczki soku z cytryny z pół łyżeczki sody oczyszczonej. I oczywiście, nie leczy to straszliwych skutków ubocznych chemioterapii.

Najlepiej posadzić cytrynę w doniczce, aby być pewnym, że cytryna będzie organiczna – bez żadnych chemikaliów. Cytryna organiczna jest o wiele bardziej skuteczna niż taka uprawiana z opryskami oraz nawozami chemicznymi.

Sodę oczyszczoną nie należy stosować z wodą zimną czy letnią. Woda powinna być gorąca. Wsypując sodę do mocno gorącej wody wytwarzają się bąbelki i taka ma właściwości lecznicze. A dodając do wody zimnej czy letniej to soda może szkodzić po wypiciu. Tak kiedyś pito ją na kaca z zimną wodą, cukrem i octem, ale takiej mieszanki należy unikać. Soda pita z gorącą wodą leczy cysty i torbiele.
Aby pozbyć się pestycydów z owoców to moczymy je w 1 litrze wody, dodając 1 łyżkę sody i potrzymać tak przez 10 minut. Dobrze również jest dodać ocet jabłkowy, najlepiej własnej roboty.

Źródło: Healthy-Holistic-living.com za SecretlyHealthy.com

czwartek, 22 maja 2014

Polecam rzucić okiem na kilka krótkich, wartych uwagi materiałów filmowych - wypowiedzi dr Leonarda Coldwella na temat przyczyn powstawania raka. Jaki wpływ ma stres i zamartwianie się na nasze ciało? Czy mammografia może przyczyniać się do powstawania raka? Dlaczego wykonywanie biopsji guza może być niebezpieczne?

 

Dlaczego witamina C i przeciwutleniacze są tak istotne w walce z rakiem?

 

Tagi: rak
11:40, natradzik
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10